OMEGA-3 NUTRICARE

Έρευνα και ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών λειτουργικών τροφίμων, υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένων με ιχθύλεαια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αξιοποιώντας παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά οξέα με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, σε ποσότητες κλινικά αποδεδειγμένα ωφέλιμες για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η σύνθεση των προϊόντων θα περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο θα προκύψει από την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών- υδατοκαλλιεργειών.

Αντικείμενο & στόχοι του έργου

Από τις πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις της μελέτης των Επτά Χωρών, μέχρι την πρόσφατη αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2010 από την UNESCO, περισσότερες από 6.000 δημοσιευμένες εργασίες έχουν αναδείξει την σημασία της, ως υγιεινό πρότυπο διατροφής. Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα τονίζουν πως σημαντικό μέρος των ευεργετικών της δράσεων στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Βασική ομάδα τροφίμων του Μεσογειακού προτύπου, με αντιφλεγμονώδη δράση λόγω του αυξημένου περιεχομένου της σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι οι ιχθύες. Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Το παρόν ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στον Αγροδιατροφικό τομέα που μπορούν να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για την εγχώρια ανάπτυξη της οικονομίας στον τομέα της εναλλακτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και της παραγωγής λειτουργικών τροφίμων προστιθέμενης διατροφικής αξίας και αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με διεθνείς προεκτάσεις. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην απομόνωση και παραγωγή ιχθυελαίων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα από παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό νέων λειτουργικών τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις δράσεις που θα αναπτυχθούν σε βιομηχανική κλίμακα.

Μέσα από τη δράση αναμένεται να παραχθούν αποτελέσματα για την:


Δημόσια Υγεία
- Παραγωγή υψηλής θρεπτικότητας τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα που πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακή νόσος, διάφοροι τύποι καρκίνου και εκφυλιστικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
- Ανάδειξη της σπουδαιότητας της Μεσογειακής Διατροφής ως υγιεινό πρότυπο διατροφής μέσω της κατανάλωσης προϊόντων εμπλουτισμένων με ιχθυέλαια υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Ελληνική Οικονομία
- Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με ταυτόχρονη αξιοποίηση των παραπροϊόντων της δραστηριότητάς του.
- Ανάπτυξη και παραγωγή πρότυπης Α’ βιομηχανικής ύλης ιχθυελαίων με εξαγωγικές δυνατότητες.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιχθυελαίου στον πρωτογενή τομέα.
- Αύξηση της οικονομικής- βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω ανάπτυξης καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων.
- Ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας με τις συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών μέσω των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης.
Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων
- Επικέντρωση της Βιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων με Ελληνικές Α’ ύλες.
- Ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.
- Ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
- Ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης.
- Υποστήριξη των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών.
Κοινωνία
- Ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
- Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.
- Αναβίωση της ελληνικής αλιείας.
Περιβάλλον
- Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Αποτελεσματική αξιοποίηση της ελληνικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
- Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μεταποίησης των αποβλήτων (κεφάλια, κόκκαλα, γονάδες, δέρμα).
- Αειφόρος ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλιείας και υδατοκαλλιεργειών με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.