OMEGA-3 NUTRICARE
Έρευνα και ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών λειτουργικών τροφίμων, υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένων με ιχθύλεαια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, αξιοποιώντας παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά οξέα με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, σε ποσότητες κλινικά αποδεδειγμένα ωφέλιμες για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η σύνθεση των προϊόντων θα περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο θα προκύψει από την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών- υδατοκαλλιεργειών.
Η κατανάλωση ιχθύων έχει συσχετισθεί με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παρουσιάζουν αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, λόγω της συγκέντρωσης ορισμένων ιχθύων σε βαρέα μέταλλα οι συστάσεις για αυξημένη κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής ενέχει σχετικούς κινδύνους. Μέσω βιομηχανικών διεργασιών πραγματοποιείται απομόνωση ιχθυελαίων απαλλαγμένων από βαρέα μέταλλα, με στόχο την αξιοποίησή τους από τη Βιομηχανία Τροφίμων ως α΄ύλη αλλά και για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής. Η θάλασσα της Μεσογείου φέρει ιδιαίτερη παραγωγική δυναμική στους τομείς της αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών-υδατοκαλλιεργειών εξαιτίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων ειδών.
Το 30% αυτών των θαλάσσιων προϊόντων που δεν μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο (κεφάλια, κόκκαλα, γονάδες, δέρμα κτλ.) αποτελεί σημαντικό παραπροϊόν της μεταποίησης της πρωτογενούς παραγωγής (κυρίως της φιλετοποίησης) το οποίο δεν αξιοποιείται δευτερογενώς. Τα παραπροϊόντα αυτά έχουν 15% περιεχόμενο λίπος πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή ιχθυελαίων υψηλής διατροφικής αξίας με στόχο την ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων. H ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. μέσω του παρόντος έργου θα λάβει σχετικές δράσεις έρευνας και ανάπτυξης στον Αγροδιατροφικό τομέα που μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για εγχωρία ανάπτυξη της οικονομίας στον τομέα της εναλλακτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και της παραγωγής λειτουργικών τροφίμων προστιθέμενης διατροφικής αξίας και αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με διεθνείς προεκτάσεις.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ιχθυελαίων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα από παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών-υδατοκαλλιεργειών και στην ενσωμάτωσή τους σε βιομηχανικές συνταγές λειτουργικών τροφίμων με αντι-φλεγμονώδεις δράσεις. Η εισαγωγή του ιχθυελαίου στην Βιομηχανική πρακτική αναμένεται να έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας – οικονομικής και κοινωνικής – για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η αξιοποίηση για πρώτη φορά του ιχθυελαίου στην ανάπτυξη βιομηχανικών-λειτουργικών προϊόντων με αντιφλεγμονώδεις δράσεις αναμένεται να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Κατά τη διάρκεια του έργου, θα πραγματοποιηθούν κατάλληλες δράσεις στην Βιομηχανία Τροφίμων, στην επιστημονική κοινότητα, καθώς και στο ευρύ κοινό για την ανάδειξη της σπουδαιότητας των πλούσιων σε ω-3 ιχθυελαίων, στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Αντικείμενο & στόχοι του έργου
Από τις πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις της μελέτης των Επτά Χωρών, μέχρι την πρόσφατη αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2010 από την UNESCO, περισσότερες από 6.000 δημοσιευμένες εργασίες έχουν αναδείξει την σημασία της, ως υγιεινό πρότυπο διατροφής. Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα τονίζουν πως σημαντικό μέρος των ευεργετικών της δράσεων στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Βασική ομάδα τροφίμων του Μεσογειακού προτύπου, με αντιφλεγμονώδη δράση λόγω του αυξημένου περιεχομένου της σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι οι ιχθύες. Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Το παρόν ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στον Αγροδιατροφικό τομέα που μπορούν να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για την εγχώρια ανάπτυξη της οικονομίας στον τομέα της εναλλακτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και της παραγωγής λειτουργικών τροφίμων προστιθέμενης διατροφικής αξίας και αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με διεθνείς προεκτάσεις. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην απομόνωση και παραγωγή ιχθυελαίων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα από παραπροϊόντα της Ελληνικής αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό νέων λειτουργικών τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις δράσεις που θα αναπτυχθούν σε βιομηχανική κλίμακα.
Μέσα από τη δράση αναμένεται να παραχθούν αποτελέσματα για την:
Δημόσια Υγεία
- Παραγωγή υψηλής θρεπτικότητας τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα που πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακή νόσος, διάφοροι τύποι καρκίνου και εκφυλιστικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
- Ανάδειξη της σπουδαιότητας της Μεσογειακής Διατροφής ως υγιεινό πρότυπο διατροφής μέσω της κατανάλωσης προϊόντων εμπλουτισμένων με ιχθυέλαια υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Ελληνική Οικονομία
- Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με ταυτόχρονη αξιοποίηση των παραπροϊόντων της δραστηριότητάς του.
- Ανάπτυξη και παραγωγή πρότυπης Α’ βιομηχανικής ύλης ιχθυελαίων με εξαγωγικές δυνατότητες.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιχθυελαίου στον πρωτογενή τομέα.
- Αύξηση της οικονομικής- βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω ανάπτυξης καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων.
- Ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας με τις συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών μέσω των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης.
Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων
- Επικέντρωση της Βιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων με Ελληνικές Α’ ύλες.
- Ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.
- Ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
- Ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης.
- Υποστήριξη των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών.
Κοινωνία
- Ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
- Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.
- Αναβίωση της ελληνικής αλιείας.
Περιβάλλον
- Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Αποτελεσματική αξιοποίηση της ελληνικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
- Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μεταποίησης των αποβλήτων (κεφάλια, κόκκαλα, γονάδες, δέρμα).
- Αειφόρος ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλιείας και υδατοκαλλιεργειών με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.